Otizm Nedir, Ne Değildir? 1

Otizm Nedir, Ne Değildir?

Otizm Nedir?

Otizm; bir insanın sosyal olmasını sağlayan becerilerde, iletişim ve etkileşimde görülen zorlukla kendini ortaya çıkaran bir gelişim bozukluğudur.  Hastalığın belirtileri yaşamın ilk üç yılında gözlemlenmeye başlanabilir. Otizm nedeni ve kaynağı henüz bilinmese de, genetik olduğunu uzmanlar tarafından düşünülmektedir.  Giderek artan Otizm görülme oranı kız çocuklarından dört kat fazla erkek çocuklarında seyrettiği görülmüştür.

Anne karnında teşhis edilemeyen Otizm, belirtilerini çocukluk döneminde göstermeye başlar ve ömür boyu kişinin kısıtlı ilgi alanlarına sahip olmasını, tekrarlayan davranışlarda bulunmasını sağlar. Otizmin belirtilerini ortaya çıkaran ilk bulgu, çocuğun göz kontağı kuramamasıdır. Bununla birlikte ismine tepki vermeme, istediği şeyi işaret edememe ve konuşmada zorlukta saptanabilen bulgulardır. Otizmli bir çocuktaki en büyük belirti ise konuşma problemidir, otizmli bir çocuk ya hiç konuşmaz ya da yaşıtlarına göre çok geç konuşmayı öğrenir.

Diğer belirtilerse arkadaşlarının oynadıkları oyuna tepkisiz kalması, sallanma, çırpınma, dolap kapaklarını sürekli açıp kapatma eylemi, rutin değişikliğinde aşırı tepkilerde bulunması gibi davranış bozukluklarıyla kendini gösterebilir.

Otizm Hastalık Değil, Rahatsızlıktır!

Otizm nedir sorusunu hastalık olarak cevaplamak yapılacak ilk yanlıştır. Otizm hastalıktan ziyade teşhis ve tedaviyle etkileri minimuma indirgenecek bir tür davranış bozukluğudur. Otizmli bir çocuğun bakımı ve davranışlarındaki problemlerindeki en büyük görev ebeveynlere düşer. Rahatsızlığı kabullenme evresini bu konu hakkında bilgi sahibi olan uzmanlardan destek alarak çocuğun ve ailenin bu durumda adapte olmaları sağlanabilir. Ailenin çocuğunda görülen rahatsızlık sonucu geleceği için kaygılandıkları, psikolojik açıdan etkilendikleri bilinmektedir.

Erken teşhis Otizm de pozitif sonuçlar veren bir etkendir. Erken tanıyla çocuğun alacağı tedavi uygulamaları olumlu sonuç verirken, kişiye özel eğitimle maksimum reaksiyonlar alındığı görülmüştür.

Otizm asla engel değildir, farkındalık yaratarak bu rahatsızlığa sahip çocuklar topluma kazandırılabilir. Bize bunu kanıtlayan gerçek yaşam öyküleri mevcut, işte başarmanın azmini bize gösteren iki gerçek kahraman!

1.TEMPLE GRANDİN

Otizm Nedir, Ne Değildir? 2

Arkadaşlarının ‘kayıt cihazı’ diyerek dalga geçtikleri Otizmli Bilim Kadını.Otizmli bireylerin sakinleşmelerini ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan Sarılma Makinesi’ni icat etti.Hatta hayatı kendi adını taşıdığı bir filmle beyaz perdeye aktarıldı…

2. RABİA AYTEK

Otizm Nedir, Ne Değildir? 3

Türkiye’deki ilk Üniversiteli Otizmli Rabia, 22 enstrüman çalabiliyor. Özel rehabilitasyon merkezinde engelli çocuklara müzik dersi veriyor. Notaların Otizmli Dahisi olarak, Otizmin asla bir engel olmadığının en güzel kanıtlarından birisi!