Kedi Uzanamadığı Ciğere Pis Der Nedir? Kişinin elde etmek isteyip edemediği şeyi kötülediği anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: Ne zamandır bu tabloyu istediğini bildiğim halde beğenmiyormuş gibi yapıyor, kedi uzanamadığı ciğere pis dermiş.
Mal Canın Yongasıdır Nedir? – Mal canımızdan bir parça gibidir. Mala zarar geline canına zarar gelmiş gibi üzmek anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: “Telefonu kırılınca çok üzüldü, tabi mal canın yongasıdır.”
Demedlemek Nedir? – Demetlere taksim etmek – Demetlere ayırmak – Demet demet bağlamak Cümle içinde kullanımı: “Çiçekleri ve fidanları demedlemek için birini bulmalıydın.”
Çetr-i Nûr Nedir? Kelime Kökeni: Farsça-tamlama – Dolunay – Ay – Bedir – Bedr-i tam Cümle içinde kullanımı: “Çetr-i nûr misali doğan çehrende unuttum tüm acılarımı kederlerimi.”
Çeşm-hûrde Nedir? Kelime Kökeni: Farsça-sıfat – Nazar değen göz – Nazar değdiren bakış Cümle içinde kullanımı: “Güzelliğin başına bela olur etrafta çeşm-hûrde insan çok.”
Çepken Nedir? Kelime Kökeni: Ad – Kolları yarı ve genellikle sarkıtılan hurçlu salta – Cepken – Yakasız, yırtmaçlı sırma işlemeleri olan giysi Cümle içinde kullanımı: ” Mor çepken giymiş önümüzden debdebeli bir halde geçiyordu.”
Cümâdâ Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Arabi aylarının beşinci ve altıncısının adı – Soğuk ve kurak Cümle içinde kullanımı: “Cümâdâ kelimesi soğuk ve kural anlamlarına geldiği gibi iki aya da ismini vermiştir.”
Cülûs Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Oturma – Tahta çıkma – Hükümdarlık tahtına oturma Cümle içinde kullanımı: “Şehzade cülûsları büyük bir görkeme ev sahipliği yapan törenlerden biriydi.”
Estek Köstek Etmek Nedir? – Birtakım bahaneler, yalanlar öne sürmek, filan feşmekân demek, şu bu demek. Cümle içinde kullanımı: ” Estek köstek etmeye başladın hemen götün sıkışınca.”
Eski Toprak Nedir? – Yaşlı olduğu halde dinçliğini kaybetmeyen, koruyan kimse. Cümle içinde kullanımı: ” Eski toprağa bak sen 3 kez yakalandı bu illete ama hiçbirinde yatağa düşmedi.”