Down Sendromu Nedir? 1

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir? 2

Ortalama her 800 doğumdan birinde görülen Down Sendromu tedavi edilecek bir hastalık değil tamamıyla genetik bir farklılıktır.  Kromozom anomalisi de olarak görülen Down sendromlu bireylerde normal bireylere göre +1 fazladan kromozom bulunmaktadır.

Normal bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, hücre bölünmesi sırasında kromozonların yanlış bölünmesi sonucunda Down sendromlu bireylerde üç adet 21. kromozom bulunmaktadır.

Down sendromuna etki eden bir erken bulunmamaktadır, hiç bir millet ya da kültür ayırt edilmeksizin görülebilmektedir.

47 Kromozom Nedir?

Down Sendromu Nedir? 3

İnsan vücudunu oluşturan kromozom sayısı 46 adettir.  23’ünü anneden, 23’ünü babadan gelirken Down sendromlu bireyin fazladan bir kromozomu bulunmaktadır.  21. kromozom normal durumda 2 iken yanlış bölünme sonucu 3 tür.  Tıp dilinde buna Trisomy 21 denilmektedir.

Down Sendromunun Özellikleri Nedir?

Down Sendromu Nedir? 4

Down sendromlu bireylerde birbirine benzeyen bazı fiziksel özelikler bulunmaktadır.  Bunlar; badem çekik gözler, basık burun, kalın ense, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmaklar gibi özelliklerin bir kaçı aynı anda görülebilir.

Bazı down sendromlu bebekler istisnalarının haricinde diğer bebeklerden daha geç büyürler. Uygun eğitim programları sayesinde geriden gelen zihinsel gelişimleri geliştirilerek hayata adapte olmaları sağlanabilir.

Down sendromlu kişilerde görülen Hipotoni kas gevşekliği  farklı derecelerde görülebilmektedir.  Fizik tedavi ve fizyoterapi desteği ile normal yaşamlarını sürdürebilirler.

Down Sendromlu Çocuklar Neler Yapabilir?

Down Sendromu Nedir? 5

Her çocuğun özel olduğu gibi down sendromlu çocuklarda zekalarına, kişiliklerine yeteneklerine farklılık göstermektedirler.  Zihinsel gelişimi normal bir çocuğa göre geriden geldiği için özel bir eğitime ve desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Çocuğun kapasitesini ve ilgi duyduğu yeteneği maksimum düzeye taşımak için ailelerin bu konuda hassas davranmaları gerekir.

Ama öncelikle çocuğunuzun özel olduğunu kabul ederek erken dönemde eğitim programları ile çocuklarının gelişimini olumlu yönde etkileyebilir,toplum içinde hayatlarını sürdürmelerini kolaylaştırabilirler.

Küçük yaşlardan itibaren özel eğitim ve ilgiyle yetişen down sendromlu çocukları lise, üniversite gibi okulları birtirip ayrıca başka  bir dili öğrenebilmektedir.  +1 farkları onlar biz insanlardan ayrı yapmadığı gibi her duyguyu tıpkı bizler gibi hissederek hayaller kurabilmektedirler.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü  toplumda yer alan Down sendromlu bireylerin tıpkı bizler gibi normal bir insan olduklarını dünyaya kanıtlamak amacıyla kutlanmaktadır…