Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir? 1

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir?

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir?

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir? 2

Artikülasyon (Sesletim; havanın ses tellerinden geçip çene, diş, dil ve damakta biçimlenerek sese dönüşmesi ile hece, kelime ve cümlelere evrilmesidir.

Halk arasında bebek konuşması olarak bilinen artikülasyon (sesletim), kişinin konuşma seslerini eksik veya yanlış telaffuz etmesine verilen tıbbi adıdır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin yaptığı sesletim bozuklukları tutarlılık göstermektedir.

Örnek verilmek istenirse kişi ‘r’ sesini üretemiyor ve telaffuz edemiyorsa onun yerine ‘y’ sesini kullanır.  Bütün ‘r’ sesini içeren kelimeler de  ‘y’ harfini kullanır.  Öyle ki kişinin konuşması sorunlu ve anlaşılmaz olabilir.  Çevresindeki kişiler ne dediğini anlamakta zorluk çekebilirler.

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir? 3

Artikülasyon (sesletim) bozukluğunun ilk sebeplerinden birisi çocukken yanlış öğrenmekten kaynaklı olabilir.  Diğer sebepleri ise dudak damak yarığı, işitme engeli, down sendromu, nörolojik ve bazı fizyolojik problemlerinden kaynaklı olabilmektedir.

Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan sesletim sorunları fark edildiği andan itibaren tedavi edilmesi önem arz etmektedir.  Sesleri doğru şekilde üretebilmesi için konuşma terapisiyle iletişime geçilip, üretemediği seslere uzmanlar tarafından müdahale edilmeli ve düzeltmesi sağlanmalıdır…