Ensar Kuranda geciyor mu?

Ensar kelimesi Kur’ân‑ı Kerîm’de geçer ve özellikle şu şekilde zikredilir:

1. “et‑Tevbe” suresi 9/100 ve 9/117. ayetlerde:
Muhâcirun (hicret edenler) ile Ensâr birlikte zikredilerek, Allah’ın bu iki topluluktan hoşnut olduğu, iman eden ve Allah yolunda çaba harcayan Ensâr’ın övüldüğü belirtilir yenisafak.com+7islamansiklopedisi.org.tr+7haberturk.com+7.

2. “el‑Haşr” suresi 59/9. ayette:
“Daha önceden Medine’yi yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler… kendileri zaruret içinde bulunsalar bile, onları öz canlarına tercih ederler.” Bu ayette de Ensâr fedakârane davranışlarıyla övülür islamansiklopedisi.org.tr+1kuranvemeali.com+1.

Ayrıca Ensâr kavramı, Hicret sonrası Medine halkının sahabe arasındaki yerini ve fedakârlığını tanımlar yenisafak.com+3islamansiklopedisi.org.tr+3tr.wikipedia.org+3.


Temel Özet:

  • Ensâr: “yardım edenler”, Medine’de Muhâcirler’e destek veren sahabeler.

  • Kur’ân’da geçer: En net şekilde “et‑Tevbe” 9/100, 9/117 ve “el‑Haşr” 59/9 ayetlerinde.

  • Anlamı, hem isim (Erkek ismi olarak yaygın) hem de kimlik (İslam’ın ilk toplum dayanışması) açısından önemlidir.