Kelaynak kuşu Türkiye'de tükendi mi? 1

Kelaynak kuşu Türkiye’de tükendi mi?

Hayır, kelaynak kuşu (Geronticus eremita) Türkiye’de tamamen tükenmedi. Nesli dünya genelinde tehlike altında olsa da, Türkiye’de koruma altında olan küçük bir nüfusu yaşamını sürdürüyor.

Detaylı bilgi:

  • Türkiye’deki tek doğal yaşam alanı: Şanlıurfa’nın Birecik ilçesidir.

  • Doğada yok oldu mu?: 1950’lere kadar Fırat Nehri boyunca doğal olarak yaygınlardı. Ancak tarım ilaçları, yaşam alanı kaybı ve bilinçsiz avcılık nedeniyle vahşi doğada çoğalmaları durdu.

  • Koruma altına alınmaları: 1977 yılında son kalan birkaç birey toplanarak Birecik’te bir üretme istasyonunda koruma altına alındı.

  • Bugünkü durum: Kelaynaklar, yarı-yabani şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Bahar aylarında salınıp göç etmelerine izin veriliyor, sonbaharda ise geri getirilip tekrar koruma altına alınıyorlar.

Sonuç:

Kelaynaklar vahşi doğada çoğalamıyor, ama koruma çalışmaları sayesinde Türkiye’de tükenmemiştir. Sayıları hâlâ az olsa da, umut var.